Vanliga frågor om sotningsintyg

28.8.2023 | Blogg

Framsida > Blogg > Vanliga frågor om sotningsintyg  •  Skriven av jerry

Genom följande artikel vill vi lyfta fram några vanliga frågorna som brukar förekomma kring sotningsintyg. Med hjälp av följande artikel ska du enkelt kunna berika dina kunskapsnivåer gällande allt som berör sotningsintyg. I avslutningsdelen av artikeln kommer vi även med ett förslag som förenkla skapandet av intyg för dig. Hoppas du får trevlig och berikade läsning.

Vad är ett sotningsintyg?

Ett sotningsintyg är ett officiellt dokument som utfärdas av en auktoriserad sotningsfirma eller myndighet. Det bekräftar att en eldstad, skorsten eller annan rökkanal har blivit sotad och kontrollerad enligt säkerhetsföreskrifter. Detta är med andra ord ett väldigt viktigt dokument att kunna uppvisa om någon efterfrågar om det. Genom att ha ett sotningsintyg uppvisar ni tydligt att ni har tagit hand om er skorsten på rätt sätt.

Varför behöver jag ett sotningsintyg?

Ett sotningsintyg är ett bevis på att sotning och kontroll av din eldstad eller skorsten har utförts på ett säkert och korrekt sätt. Det kan krävas av försäkringsbolag, fastighetsägare eller vid försäljning av fastigheten.

Hur ofta behöver jag sota och få ett sotningsintyg?

Frekvensen för sotning varierar beroende på användning och typ av anläggning. Generellt rekommenderas sotning av vedeldade anläggningar minst en gång per år och oljeeldade anläggningar två gånger om året. Kontrollera lokala bestämmelser och riktlinjer för exakta rekommendationer. Utifrån hur ofta du utför sotning behöver du sedan också utfärda ett sotningsintyg.

Får jag presentera egenskaper mer i detalj?

I ett webbmöte presenterar vi Easofts egenskaper och går igenom hur Easoft kan förbättra er affärsverksamhet.

30 minuters gratis webbmöte där vi presenterar Easoft Docs enkla funktioner för skapande av dokument.

Vem utfärdar sotningsintyg?

Sotningsintyg utfärdas av auktoriserade sotningsfirmor eller myndigheter som är ansvariga för att genomföra sotning och brandsäkerhetskontroller. Dessa firmor är specialiserade på att utföra sotning och säkerhetskontroller enligt gällande regler och föreskrifter.

Hur skaffar jag ett sotningsintyg?

För att skaffa ett sotningsintyg, börja med att kontakta en auktoriserad sotningsfirma i ditt område. De kommer att planera en tid för att utföra sotningen och kontrollen. Efter att arbetet är slutfört och allt är godkänt kommer de att utfärda ett sotningsintyg.

Vad händer om mitt system inte klarar kontrollen?

Om din eldstad eller skorsten inte klarar kontrollen i samband med sotningen, kommer sotningsfirman att ge dig rekommendationer och råd om nödvändiga reparationer eller åtgärder. Efter att dessa åtgärder har vidtagits och verifierats av firman kan du få ett sotningsintyg.

Kan jag sota själv och utfärda mitt eget sotningsintyg?

Nej, sotning och utfärdande av sotningsintyg bör utföras av auktoriserade och kvalificerade sotningsfirmor. De har den nödvändiga utbildningen och erfarenheten för att utföra sotning och säkerhetskontroller på ett korrekt och säkert sätt.

Kan jag använda ett gammalt sotningsintyg?

I de flesta fall accepteras inte gamla sotningsintyg som bevis på aktuell sotning och kontroll. Ett nytt intyg bör utfärdas efter varje sotning och kontroll för att säkerställa att allt är i enlighet med aktuella bestämmelser och säkerhetsstandarder.

Jobbar du med sotningsintyg och vill effektivisera dina arbetsprocesser?

Med vårt innovativa verktyg för dokumenthantering, Easoft Docs, kan vi underlätta för dig att digitalisera och optimera hanteringen av dina sotningsintyg. Genom att ta steget till digitala sotningsintyg kan ditt företag dra fördel av snabbare informationsflöden och effektivare arbetsflöden. Genom att ersätta pappersbaserade dokument med digitala alternativ sparar du tid och resurser samtidigt som du höjer precisionen och tillgängligheten av viktig information. Easoft Docs erbjuder förmåner som snabb notering, smidig arkivering av digitala dokument, möjligheten att ladda upp bilder från arbetsplatsen och chansen att dela sotningsintygen med intressenter i realtid. Vi välkomnar dig att boka en tid med vår säljare för att tillsammans gå igenom våra digitala lösningar.

Du kan enkelt boka en kostnadsfri demonstration genom att klicka på följande länk: https://easoftdocs.se/gratis-demo/

Testa här hur enkelt elektronisk dokumentation är