Checklista för fakturamallar

19.2.2024 | Blogg

Framsida > Blogg > Checklista för fakturamallar  •  Skriven av jerry

Känner du som företagsägare att detta med fakturor är en stor utmaning för dig? Vi har skapat en guide så att du enkelt ska kunna ta dina fakturor till nästa nivå. Att skapa en effektiv och professionell faktura är nämligen avgörande för varje affärstransaktion. En noggrant utformad faktura inte bara underlättar betalningsprocessen utan skapar också förtroende hos dina kunder. Vår checklista för fakturamallar erbjuder en översikt över de viktiga elementen som bör ingå i varje faktura. Från belopp och betalning till momsregistreringsinformation – följ vår guide för att säkerställa att dina fakturor är tydliga, korrekta och ger en professionell image för ditt företag. Upptäck hur du kan optimera din faktureringsprocess och skapa en smidig transaktionsupplevelse för både dig och dina kunder.

Här nedan checklista till dina fakturamallar

Belopp och betalning

Belopp och betalning är två saker som varje faktura du skickar till din slutkund bör innehålla. Skriv därför alltid med tydligt det totala beloppet som kunden ska betala. Detta ger kunden en översikt över kostnaden för tjänster eller varor.

Specifikation av försäljning

För att kunden ska veta vad hen ska betala för måste du alltid tydligt uppge detta för slutkunden. Inkludera därför en detaljerad specifikation av vad ditt företag har sålt och vad du faktiskt har utfört för olika former av tjänster. Det kan vara en lista över tjänster eller varor med tillhörande priser och eventuella rabatter.

Datum för fakturering

Ange tydligt datumet då fakturan skrevs. Detta hjälper både dig och kunden att hålla reda på tidpunkten för transaktionen. Du ska även i detta avsnitt skriva förfallodatum för faktura. Utan detta kommer kunden aldrig veta när det är dags att betala och kanske till och med råkar betala fakturan för sent till dig.

Fakturanummer i numerisk ordning

Numrera varje faktura i en numerisk ordning. Detta underlättar för bokföring och gör det enklare att identifiera och spåra fakturor. Denna del kan vara viktigt både för dig som utförare av tjänsten – men likväl för kunden som vill ha ordning och struktur på sin bokföring.

Mottagarinformation

Uppgifter om den person eller företag som ska betala, inklusive namn och adress. Detta säkerställer att fakturan når rätt mottagare. Fråga gärna slutkunden om det finns någon specifik faktureringsadress som du ska skicka fakturorna till. Genom denna hamnar dessa per automatik rätt. Har du inte rätt adress från slutkunden finns det alltid en överhängande risk att fakturan kommer till fel person och blir i värsta fall inte ens betald.

Kontaktuppgifter till ditt företag

Inkludera tydliga kontaktuppgifter till ditt företag, inklusive företagsnamn, adress och telefonnummer. Detta underlättar för kunden att komma i kontakt med dig vid eventuella frågor eller problem. Var likaså här noggrann så att du uppger rätt kontaktperson på ditt bolag. Kunden vill aldrig komma i kontakt med helt fel person. Det ger bara ett oseriöst intryck av ditt bolag.

Momsregistreringsinformation

Som säljare är det viktigt att ange information om momsregistrering, inklusive momsregistreringsnummer och den tillämpade skattesatsen. Detta ger kunden korrekt information om momsaspekterna av transaktionen.

Alla dessa ovannämnda grejer finns självklart med i samtliga av dagens moderna faktureringsprogram, men ibland kan det vara skönt att via en artikel som denna faktiskt få allt på svart och vit gällande fakturamallar.

Får jag presentera egenskaper mer i detalj?

I ett webbmöte presenterar vi Easofts egenskaper och går igenom hur Easoft kan förbättra er affärsverksamhet.

30 minuters gratis webbmöte där vi presenterar Easoft Docs enkla funktioner för skapande av dokument.

Letar du efter fakturamallar?

Är du på jakt efter fakturamallar för ditt företag som innehåller alla dessa olika element? Bekanta dig gärna i sådant fall med våra digitala fakturamallar. Vi har tagit fram smidiga och tidseffektiva fakturamallar som gör ditt arbeta med fakturor extra smidigt och tidseffektivt. Genom våra fakturamallar kan du ta din fakturering till nästa nivå.

Du kan boka en kostnadsfri demo genom följande länk: https://easoftdocs.se/gratis-demo/


Testa här hur enkelt elektronisk dokumentation är